Publikováno

Bramborová pečeně s kapustou

Bramborová pečeně s kapustou

Bramborová pečeně s kapustou si můžete uvařit z následujících surovin.

4 větší uvařené brambory

0,5 hr vody

1 menší kapusta

2 cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce sádla

pepř, sůl, majoránka

20dkg salámu

1 hrnek mléka

3 vejce

strouhanka

Cibulku osmažíme přidáme na nudličky pokrájenou kapustu, dusíte do poloměkka. Brambory nastrouhané na hrubo vmícháme do kapusty. Osolíte, opepříte, přidáte majoránku a prolisovaný česnek, v mícháte na malé kostičky nakrájený salám a vejce rozšlehané vidličkou v mléce. Směs zahustíte podle potřeby strouhánkou. Rozprostřete do tukem vymazaného pekáče a upečete.

 

zdroj: Levné recepty, Kolektiv Autorů

Publikováno

Bramborová pánev

bramborová pánev

Bramborová pánev

Bramborová pánev se skládá

1 kg uvařených brambor ve slupce

1 pórek

1 cibule

25dkg šunky

3 lžíce petrželové natě

sůl, pepř, kmín

3-4 lžíce másla

Uvařené brambory uvaříme a nakrájíme na tenké plátky. Šunku pokrájíte na nudličky, pórek a cibuli na kolečka. Na větší pánvi rozehřejeme máslo a přidáte brambory. Šunku porek a cibuli a osolíte opepříte a okmínujete. Opečete na pánvi.

zdroj: Levné recepty, Kolektiv Autorů

Publikováno

Bramborová nádivka

bramborová nádivka

Bramborová nádivka

Bramborová nádivka obsahuje

10 brambor

15 dkg ovesných vloček

pepř

2 vejce

10dkg hladké mouky

salám

cibule

strouhaný sýr

mléko

Na jemno nastrouhané brambory smícháme s vločkami (vše předchozí musí být uvaření), osolíte opepříte přidáte jedno vejce, přidáme hladkou mouku a promícháme. Hmotu rozetřete do vymazaného pekáče a dáme do rozehřáté trouby zapéct. Pak po celé ploše rozložíte na kolečna nakrájený salám a cibuli. Posypete strouhaným sýrem polijete rozkvedlaným vejcem v mléce a upečete.

Publikováno

Bramborová kaše s česnekem a hořčicí

Bramborová kaše s česnekem a hořčicí

Bramborová kaše s česnekem a hořčicí

800G BRAMBOR

1 LŽIČKA KMÍNU

4 STROUŽKY ČESNEKU

2 LŽÍCE PLNOTUČNÉ HOŘČICE

1 DL MLÉKA

MÁSLO

ŽLOUTEK

PODLE POTŘEBY POSLEDNÍ 2 INGREDIENCE

Oloupané brambory uvaříme s kmínem a česnekem. Scedíte, osolíte, vmícháte hořčici, promícháme s horkým mlékem a vyšleháme kaši.

zdroj: Levné recepty, Kolektiv Autorů

Publikováno

Bílá česnečka

bílá česnečka

Bílá česnečka

Bílá česnečka obsahuje

1l vývaru (vepřový, nebo zeleninový, masoxový)

půl litr plnotučného mléka

2 lžíce sádla

sůl pepř kari koření

6-8 stroužků česneku

pórek

jablko

květákem

brambory nakrájené na kostičky

V hrnci osmažíme na drobno nakrájený česnek a lžičku kari koření, zasypete hladkou moukou. Lehce osmažíte, zalijete studeným vývarem a rozmícháte. Osolíte opepříte a přidáme jemně nakrájené brambory a zeleninu. Zalijete půl litrem mléka a povaříte 15 min. Podáváte s osmaženou houskou.

zdroj: Levné recepty, Kolektiv Autorů

Publikováno

Bramborový koláč

Bramborový koláč

hr=hrnky

3 syrové brambory

15dkg měkkého salámu

1 cibule

4 stroužky česneku

0,5 hr hladké mouky

0,5 hr hrubé mouky

¼ hr oleje

1 prášek do pečiva

3 vejce

majoránka, drcený kmín, sůl

Brambory nastrouháte, salám i cibuli nakrájíte na kostičky a česnek promáčknete v mačkátku. Hladkou i hrubou mouku smícháte  s práškem do pečiva a promícháte s ostatními surovinami. Směs okořeníte a osolíte.

Těsto dáte do vymazaného pekáče, pokladete kolečky salámu, a na kostičky nakrájenými kolečky. Posypeme strouhaným sýrem a v troubě upečete.

zdroj: Levné recepty, Kolektiv Autorů

Publikováno

Bramborový chléb

bramborový chléb

Bramborový chléb

Bramborový chléb obsahu

1kg hladké mouky

3 ks nastrouhaných brambor

3 lžičky kmínu

3 lžičky octa

4,5 dl vlažné vody

1 lžička cukru

1 lžička soli

6 dkg droždí

Z droždí, cukru, teplé, vody připravíme kvásek. Vypracujete vláčné těsto a necháte asi hodinu kynout. Pak vytvarujete bochník, posypete kmínem. Uložíte na plech posypaný hladkou moukou. Necháte opět asi 20 min kynout. Potřete vodou, pečete 15 min prudce a 40 min mírně. Po upečení znovu potřete vodou.

 

zdroj: Levné recepty, Kolektiv Autorů

Publikováno

Bulharský paprikový salát

Bulharský paprikový salát

Bulharský paprikový salát

4 různě barevné papriky

1 salátová okurka

2 cibule

6 stroužků česneku

pažitka, zelená petrželka, čerstvý kopr

sůl

2 dl bílého jogurtu

2 dl zakysané smetany

Papriky nakrájíte na kroužky, okurku a cibuli na kostičky, vše dáte do mísy, přidáte prolisovaný česnek. Sůl jogurt a smetanu. Promícháte, zlehka vmícháte posekanou pažitku, petrželku a kopr. Necháte vychladit a podáváte s pečivem.

Publikováno

Bulharský guláš

BULHARSKÝ GULÁŠ

Bulharský guláš

20dkg vepřového bůčku

20dkg vepřových jater

4 lžíce sádla

3 cibule

2 lžíce rajčatového protlaku

kmín, sůl, 3 stroužky česneku

1 lžíce hladké mouky

vývar

20dkg sterilovaného leča

4 feferonky(možno nahradit pálivou paprikou nebo chili, pro děti bez pálivého koření zcela!)

Bůček a játra nakrájíme na kostičky, každý druh zvlášť na pánev s osmaženou cibulkou, přidáme rajčatový protlak.Kmín utřený česnek, mírně podlijete vodou, dusíme do měkka. Hotová masa na guláš vyjmete, obě šťávy spojíte. Vydusíte na tuk a zaprášíte hladkou moukou. Zalijete vývarem. Osolíte a dobře provaříte. Podáváte maso přelité omáčkou. Ozdobené lžící ohřátého leča a feferonkou s pečivem.

zdroj: Levné recepty, Kolektiv Autorů

 

Publikováno

Bramborový guláš

BRAMBOROVÝ GULÁŠ

Bramborový guláš

1 kg brambora

2 lžíce sádla

4 cibule

mletá sladká paprika

1,5 vývar

sůl

kmín pepř

čili koření

1 kelímek

kysané smetany nebo mléko, nebo normální smetany

Osmažíte cibulku, přidáme sladkou papriky, podlijeme vývarem. Vložíte oškrábané syrové brambory nakrájené na kostičky. Osolíte, okmínujete, opepříte, přidáme chili koření vaříte, dokud nejsou brambory poloměkké. Na zahustění nastrouháte 2 syrové brambory. A necháme vše dovařit. Dochutíte a přilijeme kysanou smetanu, kterou už nevaříte, podáváme s pečivem.